Om Helsingborg

Helsingborg- Sundets pärla

”Det är lätt att njuta av livet i Helsingborg. Med ett perfekt läge vid det glittrande Öresund, endast 4000 meter från Danmark. Det råder ingen tvekan om att Helsingborg är en intressant evenemangs- och konferensstad. Det internationella inslaget ger staden en vital och stimulerande atmosfär. Här finns något för alla och vi garanterar dig en inspirerande och kontinental upplevelse.

Alla vägar bär till Helsingborg!

Helsingborg har även ett utmärkt strategiskt läge i Öresundsregionen. Det är en knutpunkt för nationell och internationell trafik. Tåg och färjeförbindelsen knyts samman vid stadens centralstation som heter just Knutpunkten. Strax utanför Helsingborg möts de två viktiga Europavägarna E4 och E6. Till Kastrup i Köpenhamn tar det cirka en timme med tåg eller bil. Ängelholm/Helsingborgs flygplats med turer till bland annat Stockholm ligger endast halvtimme bort.

Mycket på liten yta i Helsingborg

Helsingborg har småstadens alla fördelar kryddat med den stora stadens utbud och du når det mesta till fots. Restauranger, hotell, butiker, nöjesanläggningar och Helsingborg Arena ligger alla inom bekvämt promenadavstånd. Lägg därtill ett levande centrum, med närhet till underbara grönområden, stränder och bad.

Våra sevärdheter

Nordvästra hörnet av Skåne ligger Helsingborg. Det är landskapets näst största stad med sina 134 000 invånare i kommunen. Historian bakom staden sträcker sig enda tillbaka till vikingatiden och det brukar sägas att den grundades 1085. Detta gör det till en av Sveriges äldsta städer. Helsingborg är Sveriges mest kontinentala stad med endast 4 000 meter till Danmark, där både havsluften och de stora färjorna seglar rakt in i hjärtat av staden. Läget vid Öresund och närheten till Danmark har
gjort att Helsingborg fått smeknamnet Sundets Pärla.

Det går regelbundet båtar nere ifrån hamnen till Danmark och Helsingör. Traditionellt har det varit många som reser fram och tillbaka och äter en måltid på båten, det brukar man kalla för att tura. Trots att Öresundsbron har tagit en del av trafiken över till Danmark väljer många båten, då man får en naturlig paus och kan sträcka på benen eller ta en räksmörgås.

Vill man få en fantastisk utsikt över staden skall man bege sig upp i det gamla försvarstornet Kärnan. Byggnaden är i tegel och mäter 35 meter. Den byggdes på 1300-talet, då Helsingborg var en viktig stad i dåtidens Danmark. En annan historisk byggnad i stadens centrum är Mariakyrkan som kom till på 1100-talet.

Shoppingstråken i centrum ligger längs Drottninggatan, Kullagatan och Bruksgatan. Här finns en rad butiker med kläder, livsmedel, husgeråd, elektronik och leksaker. Vill man istället shoppa i ett köpcenter så ligger Väla lite nordväst om centrum. Det lättaste sättet att ta sig hit är att hoppa på bussen som tar dig enda fram. För den sportintresserade finns Helsingborgs IF som spelar sina hemmamatcher på Olympia.